שיטות לחיזוק מבנים
מבנים, ובעיקר הבתים שאנו חיים בהם, משדרים את הרושם של חוזקה ועמידות. יש אפילו פתגם מזרח אירופאי שאומר שעדיף להיות בלי כסף אבל להיות הבעלים של בית או דירה, כי לא משנה הכי חשוב שיהיה מקום בטוח לישון בו. אולם, כמו כל הדברים האחרים בעולם, גם בתים ובניינים מזדקנים ונזקקים לטיפולי שימור וחיזוק. נפרט כעת על מספר דרכים שמשמשות לחיזוק מבנים.
מהי החשיבות של חיזוק מבנים בארץ
ישראל ממוקמת באזור ער במיוחד מבחינת פעילות טקטונית אשר נקרא השבר הסורי-אפריקני. הדבר אומר שהמדינה כולה נמצאת בסיכוי גבוה לרעידת אדמה, אך אזורים מסוימים בתוכה נמצאים בסכנה גבוהה יותר מאשר אזורים אחרים, כפי שכבר היינו עדים לכך. הסיכויים לרעש אדמה חזק גדלים ככל שמתקדמים מזרחה ובמיוחד באזור הירדן. אך, כאמור, הרעש יכול להתרחש בכל אחד מאזורי הארץ מאותה סיבה שציינו קודם. מאחר ובראשית שנות המדינה לא היו מודעים לבעיה זו או לפחות לא ידעו כיצד להתמודד אתה, מבנים רבים נבנו ללא יכולת לעמוד ברעידה בינונית עד חזקה, והדבר מעמיד את דייריהם בסיכון ניכר. מהנדסים מתריעים כבר מזה שנים רבות על הבעיה, ונעשים ניסיונות ממשלתיים למציאת פתרון.
תמ"א 38
תמ"א 38 היא תוכנית מתאר ארצית, אשר נועדה לעודד בעלי מבנים לחזק ולהכין את המבנים שלהם לתרחיש של רעידת אדמה בינונית עד חזקה. התוכנית אושרה בשנת 2005, והיא נובעת מההחלטה ומההבנה שרוב המבנים שנבנו בארץ לפני שנת 1980 אינם עומדים בתקן הבטיחות הישראלי 413 במקרה של רעש אדמה חזק.
תוכניות תמ"א 38 בירושלים ובשאר הארץ מאפשרות לבעלי מבנים לקבל הקלות על שיפוצים והרחבות במידה והם מבצעים את העדכונים הדרושים ביסודות הבניין. התמ"א מאפשרת הוספה של עד שתי קומות לבניין, הגדלת הדירות בקומות הראשונות, הקמת קומות חלקיות או אגף נוסף בגודל שלא יעלה על שתי קומות סטנדרטיות. בכל הדירות החדשות חייב להבנות ממ"ד, צריכה להיערך תוכנית גינון מסודרת ושיפוץ ושיפור של חזית הבניין.
בעיות בתוכנית תמ"א 38
על אף ההקלות בבנייה ויצירת הדירות החדשות שיכולות להוות יתרון לבעליהן בכל מיני צורות, למשל להכניס לתושבי הבניין כסף, מה שמספקת התמ"א אינו מספיק על מנת לכסות את כל עלות השיפוץ. דבר זה הוביל לביקורת חריפה על התוכנית שכן אזורי הסיכון הגדולים ביותר הינם אזורי הפריפריה, בה לרוב לתושבים אין מספיק כסף להשקיע בתוכנית. נוסף לכך בשל אפשרויות ההרחבה שמאפשרת התמ"א, גם לגובה וגם לרוחב הבניין, שהן נרחבות בהרבה מעבר למותר בחוק הרגיל, נוצר מצב של צפיפות באזורים אורבניים בהם פועלת התמ"א. ישנה ירידה באיכות החיים ובערך הדירות בבניינים הסובבים את הבניין שעובר שיפוץ דרך התמ"א. עקב בעיות אלו, רק מעט מהבניינים הזקוקים לחיזוקים אכן חוזקו, ועד כה התוכנית לא עומדת ביעדיה.