מה תפקיד האדריכל בביצוע פרוייקט בניה
פעמים רבות אנו רואים בית נפלא בסרט או במגזין, מדמיינים אותו כבית הבא שלנו וביום בו אנחנו מחליטים לבנות – אנו ניגשים לצייר את הבית או לפחות סקיצה בסיסית שלו. אנו זוכרים את מבנה הקירות, את הגג, לעיתים גם את היציאה לגינה, את המרצפות בתוך הבית, הכל ברור והכל מוחשי בזיכרון.
הבעיה העיקרית היא שאיננו מסוגלים להעביר זיכרון זה לבעלי מקצוע על מנת שיתחילו לבנות את בית החלומות שלנו. נדרשת חוליה מקשרת בין החלום לבין המציאות.
החוליה החסרה בין החזון שאנו רואים בדמיוננו לבין הצוות שיתחיל לעבוד עליו בפועל הוא הארכיטקט. התאמת החלום שלנו למציאות, לעיתים תוך ביצוע שינויים מסוימים בשל אילוצי מיקום, תקציב או חוקי עזר עירוניים מגבילים, הוא אחד מהתפקידים הבסיסיים שממלא אדריכל בכל פרוייקט בניה. האדריכל לוקח את הסקיצות הראשוניות שלנו, בצירוף הסברים, תמונות וקטעי וידיאו והופך אותם לתוכנית דו ממדית, או אפילו למודל תלת ממדי של החלום שלנו.
מהו תפקיד האדריכל בפרוייקט הבנייה שלך? מה שהסכמתם עליו מראש
אף על פי שנדמה כי מקצוע זה הוא חדש יחסית, למעשה אדריכלים עוד היו קיימים מתקופת המשכן. שמו של האדריכל מופיע כבר בתלמוד הבבלי כבעל אחריות למלאכת הבניה שהופקדה עליו, ורש"י מפרש שם כי תפקיד האדריכל (המכונה 'אבי האומנין') לפקח על יציבותו של המבנה שתוכנן וכן על הגימור שלו. מעבר לאחריות על תכנון הבניה, בתקופה זו על האדריכל היה גם להורות לאחרים כיצד להקים את המבנה.
נראה כי קיים בלבול מסוים בהגדרת התפקיד המדויק של האדריכל: האם מדובר רק באדם היוצר את התוכנית הראשונית לבניה, או שמא הוא מנהל אותה בפועל? במציאות, שתי האפשרויות נכונות: לעיתים בפרוייקט בנייה מוגדרים בעלי תפקידים נוספים כמהנדס וכמנהל פרוייקט הבניה, העובדים עם הצוות שבונה בפועל את הפרוייקט, ובפרוייקטים אחרים האדריכל מעורב ממש בתהליך הבניה עצמו ומפקח על נותני השירותים השונים. כל זאת על פי מה שהוסכם מראש עם האדריכל בתחילת הפרוייקט.
באילו עוד תחומים האדריכל מעורב בשלבים השונים של תהליך הבנייה?
מעבר לניהול תהליך הבנייה, שלרוב מתבצע בסיוע בעל מקצוע נוסף כמהנדס אזרחי או כמנהל פרוייקט בניה, מרבית האדריכלים מעורבים בשלבים השונים של הפרוייקט – החל משלב התכנון המוקדם, המבוסס על חזונו של הלקוח, דרך השלב בו נבנות סקיצות שונות למבנה הבית עצמו עד לתוכנית מוגמרת של המבנה. נוסף על כך, העיריות והרשויות המקומיות בישראל דורשות התמודדות עם הליך בירוקרטי של קבלת היתרי בניה שונים וכן של תכנון ההתחברות לתשתיות עירוניות, למים ולחשמל. במרבית המקרים הללו האדריכל מסייע ללקוחותיו בהשגת האישורים הנדרשים על בסיס תכנית הבנייה הראשונית המוצגת לרשויות.