חשיבות שיקום הגשרים בכבישי ישראל
אף שאין עוררין על חשיבות שיקום גשרים הן בשל כלי הרכב הנוסעים והולכי הרגל ההולכים עליהם והן בשל כלי הרכב וההולכים מתחת להם אין מתווה מוסדר לבדיקת גשרים ולתחזוקתם. בספטמבר 2013 , כאשר התגלעו סדקים בגשר ארלוזורוב בתל אביב היה מי שהתריע על כף שחרף העובדה שמבר המדינה נדרש לנושא ליקויי הבטיחות של גשרים בדו"ח חריף ( 2010( לא נעשו הפעולות הנדרשות והמתחייבות, ודאי לא באופן מערכתי, שיטתי ומקיף.
כאשר מדובר על בטיחותה של תשתית תחבורתית מדובר, בין השאר, על חוזק הגשרים. ההיבט המעציב והמצער, ויותר מכול המסוכן בהתגלעות הסדקים בשני הגשרים במחלף ארלוזורוב, המהווה את אחד מהצמתים העמוסים והסואנים ביותר בארץ, הוא זה שהם התגלו במקרה: במסגרת בדיקות הנדסיות כחלק מביצוע פרוייקט הרכבת הקלה. לפני החדרתן של מכונות כרייה להכנת התשתית לרכבת, חייבו ועודת התכנות והבנייה את חברת ההקמה של הרכבת לבצע עבודות תחזוק וחיזוק גשרים. במסגרת עבודות אלה התגלה המחדל המסוכן: עשרות שנים של הזנחה רשלנית.
רבים זוכרים את התמוטטותו וקריסתו של "גשר המכבייה" בשנת 1997 , אשר היוו נקודת מפנה בהתייחסות הציבור לנושא בטיחות הגשרים אבל, כאמור, הזיכרון קצר ולא רבות נעשה מאז.
שורשי המחדל בנושא תחזוקת גשרים בישראל נובע מהעדר תקן לבדיקה ולתחזוקה. ברשויות המקומיות אין מאגר מידע עדכני וזמין שעל פיו ניתן לאמוד את מצבם של הגשרים בשטח השיפוט שלה בכל זמן נתון. הנושא החשוב הזה נופל בין הכיסאות של משרדים שונים, אשר – עלפי הדו"ח של מבקר המדינה – אף לא אחת מהרשויות השונות וממשרדי הממשלה עסקה בהכנת תקנות, הנחיות ונהלים שמסדירים את נושא תחזוקת גשרים ושיקומם.
משרדי הממשלה השונים מתנערים מאחריותם ומטילים את האחריות בנושא זה על זה. אף שבישראל קיים תקן (1227) לתכנון גשרים אין תקן לתחזוקתם ולשיקום מי מהגשרים שמצבם רעוע ומסוכן.
בשנים האחרונות פועלת רשות נתיבי ישראל ( לפנים החברה הלאומית לגשרים) בנושא כתיבת מדריכים ונהלים, ביצוע סקירות ושיקום גשרים. רשויות מקומיות מעטות אימצו את נהלי החברה ופועלות על פיהן.
אין ספק כי גידול מואץ, מתמיד, של נפח התנועה בישראל וריבוי משאיות עם ציוד כבד, לרבות חומרים מסוכנים, הנוסעים בכל זמן נתון בכבישי ישראל ועוברים מעל גשרים ומתחת להם, מחייבים לתת את הדעת על נושא בדיקת תקינותם של גשרים ושיקום אלה מהם המחייבים זאת ללא דיחוי.
כמו בנושאים רבים אחרים, רבים מאתנו מתנהלים על מי המנוחות של השגרה ונזעקים להתריע ולהתקומם רק לאחר שקורה, חלילה, אסון. מודעות לחשיבותה העצומה של תחזוקת גשרים הוא בבחינת הקדמת תרופה למכה.