כיצד לשחזר ולבנות מחדש?
מאז שנת 2000 ועד היום, יישובי עוטף עזה והנגב המערבי סופגים פגיעות רבות של רקטות ופצצות מרגמה. כאשר בית סופג פגיעה ישירה, מידת ההרס היא עצומה. לפני שחושבים אם לשחזר את הנכס או לבנות אחד חדש - יש לשים לב לכמה פרטים חשובים.
שיקום ושיפוץ בטיחותיים ובריאותיים
כאשר מבנה נפגע מרקטה, שיקומו ושיפוצו אינו אופציה אלא הכרח, שכן ללא שיפוצו ייחשפו השוהים בו לסכנה פוטנציאלית בסבירות גבוהה. מבנים שניזוקו מפגיעה ישירה של רקטה או כתוצאה משריפה אשר פרצה בעקבות כך, מלבד היותם מסוכנים לשהייה, נחשבים גם למפגע תברואתי. לאור זאת, מלבד הפן החזותי והאסתטי, על השיקום להתייחס גם לפן הבטיחותי וגם לפן הבריאותי. כאשר מדובר בשיקום מבנים, מדובר על צורך בשיקום בטון, ברזלים וקונסטרוקציה. פגיעה חיצונית במבנה עלולה לחייב שיקום הכולל תיקון יסודות, קורות ועמודים, תיקון בברזל ובבטון. שיקום יסודי זה חייב להתבצע תחת פיקוחו והשגחו של מהנדס מקצועי. עבודת השיפוץ תיעשה באמצעות אדריכלים, קבלנים, מנהלי עבודה ואנשים ביצוע מנסים, ובפיקוחו של מנהל פרוייקט אשר יקפיד על שמירה על אמצעי הבטיחות והזהירות המחמירים ביותר. כל זאת יבטיח לכם שיקום מלא ותקין של מבנים שנפגעו - בין אם מדובר בבתי מגורים, בניינים מסחריים או מבני תעשייה - וחזרה תקינה לשגרת החיים והפעילות במקום.
חשיבות הממ"ד
המבצע האחרון בעזה הוכיח לכולנו עד כמה חשוב הממ"ד - מרחב מוגן דירתי - אשר משמש כחדר הגנה על בני הבית מפני טילים ופצצות. חדר הממ"ד בנוי מבטון מזויין והוא מסיבי ובטוח, בעוד שאר חלקי הבית חשופים יותר לפגיעה הרסנית. על אף שביישובי עוטף עזה בניית ממ"ד היא מחוייבת מציאות חוק הממ"ד המחייב הוספת ממ"ד מתייחס רק לבניינים אשר נבנו בשנים האחרנות. עם זאת, גם בעלי דירות ישנות מקבלים היתרים ואישורים מן המועצה המקומית לבנות ממ"דים כתוספת, אשר מעניקה לביתכם ערך מוסף מלבד הערך הביטחוני. אם ביתכם נפגע ואין בו ממ"ד - זו ההזדמנות להוסיף אחד. את הבנייה יש לעשות אך ורק עם קבלן מורשה ועל פי התקן - עם חלון מאובטח ודלת מיוחדת להגנה.
חשוב לדעת - מגיע לכם פיצוי
חוק מס רכוש וקרן פיצויים, העוסק במתן פיצוי לישראל שניזוקו כספית מפעילות צבאית. הטיפול במתן הפיצוי מוטל על רשות המיסים, והחוק קובע את הכללים לפיצוי על נזק ישיר, כגון לבתים ולמכוניות שנפגעו מרקטה או נזק ליבולים חקלאיים. בנוסף ניתן פיצוי על נזק עקיף, כגון אובדן הכנסות ותשלום שכר לעובדים שנעדרו מעבודתם בעת פעילות צבאית.