שיטות ודרכים לחיזוק מבנים
בשנת 2005 אישרה ממשלת ישראל את תוכנית המתאר הארצית 38 (או בקיצור - תמ"א 38). התוכנית כוללת אוסף של תקנות שונות שמטרת העל שלהן היא לטפל בליקויים השונים במבנים ישנים הקיימים במדינת ישראל, אשר עלולים בעת רעידת אדמה לקרוס ולסכן חיי אדם. אחת הסיבות שבגינן הוקמה התוכנית היא העובדה שישראל יושבת על מיקום גיאוגרפי בעייתי - השבר הסורי אפריקאי, אשר יש בו פוטנציאל לרעש אדמה בעוצמה חזקה.
אילו מבנים זקוקים לחיזוק?
התקן הישראלי לעמידות מבנים בפני רעידות אדמה, ת"י 413, הוחל בחוק הישראלי רק החל מ-1980. לכן במרבית המקרים, בתים שנבנו לפני מועד זה אינם עומדים בדרישות התקן ומצויים בדרגת סיכון גבוהה לקריסה בעת רעש אדמה. אם התברר כי המבנה אינו עומד בדרישות התקן - יש צורך חשוב ביותר לערוך חיזוק מבנה ולהבטיח את בטיחותם ושמירה על חייהם של הדיירים החיים תחת קורתו.
שיטות ודרכים לחיזוק מבנים
תוכנית תמ"א 38 כוללת מספר אפשרויות בנייה שנועדו להביא להסכמת הדיירים המתגוררים במבנים הישנים לבצע את התוכנית - החל מחיזוק המבנה, הקמה של קומות נוספות, עיצוב הבניין, דרך תוספת מרחבים מוגנים, מתן פתרונות חניה, הוספת מעלית וכן הלאה. חיזוק המבנה תורם לעליית ערך הנכס כמו גם לעלייה באיכות החיים של כלל הדיירים.
ישנן מספר שיטות בהן יכול הקבלן להשתמש על מנת לחזק את המבנה. הבחירה בשיטה נתונה בדרך כלל למהנדס אשר לוקח בחשבון את יעילותה, עלותה, הצרכים ההנדסיים והתאמתה לסביבה:
-
חיזוק באמצעות מסגרות פלדה או בטון - תוספת של מסגרות חיזוק עשויות פלדה או בטון, אשר מוצבות לאורך הבניין ומחזקות את עמידותו.
-
קירות הקשחה - נבנים בדרך כלל בחדרי מדרגות, בפירי מעליות ובטורי הממ"דים של הבניין. מוסיפים לבניין עמידות אופקית בעיקר.
-
תוספת בנייה - הוספת אגף לבניין, הרחבת הדירות או הוספת ממ"דים יעילים בחיזוק הבניין, הופכים אותו עמיד יותר ומספקים הגנה מפני רעידות אדמה. הרחבת דירות ויצירת בסיס רחב יותר לבניין עוזרת מבחינת העברת עומסים לקרקע, כמו כן, הוספת ממ"דים למשל המוצבים זה מעל זה מהוים מעין עמוד שדרה של הבניין התורם ליציבותו.
-
חיזוק באמצעות סיבי פחמן - הוספת יריעות מחומרים בעלי תכונות מיוחדות כגון סיבי פחמן. סיבי פחמן הם חומר במשקל נמוך אך בד בבד בעל גמישות רבה, חוזק ועמידות גבוהה אשר משמשים אף לבניית מטוסים, מכוניות מירוץ וכדומה. מכאן שיהיו יעילים גם כתוספת מחזקת ותומכת לקירות ולעמודים התורמת לעמידות המבנה בשל חוזקם הרב בעת מתיחה.
-
איטום סדקים - נועד למנוע חדירה של מים או חומרים אחרים ולייצב את המבנה.
- עיבוי עמודים תומכים - נועד לחיזוק המבנה והגברת עמידותו תוך הקטנת העומס הנוצר על העמודים הישנים.
כיום ניתן לחזק בניינים קיימים בדרכים הללו, באמצעות חברה המתמחה בעבודות בגובה, דבר העשוי לחסוך זמן וכסף.
יש לזכור כי תהליך חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה הוא ארוך ורב חשיבות ולכן מצריך תכנון מוקדם וביצוע של אנשי מקצוע - החל ממהנדס בניין, אדריכלים, קבלנים, מנהלי עבודה וצוות מקצועי ומנוסה של פועלים. הקפדה על ביצוע מקצועי תשמור על בטיחות מירבית ותקינות התהליך.